banner til blog omkring gamer pc'er strømfobrug. Baggrunden er en gaming pc med LED lys

En gamer PC kan bruge en betydelig mængde strøm sammenlignet med en almindelig stationær computer, afhængig af dens komponenter og brug. I denne artikel vil vi dykke ned i, hvor meget strøm en gamer-PC bruger, og hvad du kan gøre for at optimere strømforbruget.

Hvorfor bruger gamer-PC'er mere strøm?

Gamer-PC'er er designet til at håndtere krævende opgaver som gaming, videoredigering og streaming. Disse opgaver kræver kraftfuld hardware, som kan forbruge mere strøm. Her er nogle af de komponenter, der påvirker strømforbruget mest:

 • Grafikkort (GPU): Moderne grafikkort er nogle af de mest strømkrævende komponenter i en gamer-PC. De kan bruge mellem 150 og 350 watt eller mere under belastning.
 • Processor (CPU): High-end processorer kan også være ret strømkrævende, typisk mellem 65 og 150 watt.
 • Strømforsyning (PSU): En kraftig strømforsyning er nødvendig for at drive alle komponenterne, og den kan også være ineffektiv, hvis den ikke er af god kvalitet.

Gennemsnitligt strømforbrug

En gennemsnitlig gamer-PC bruger typisk mellem 300 og 600 watt under spil. Dette tal kan dog variere meget afhængig af de specifikke komponenter og deres belastning. Her er nogle eksempler på strømforbrug for forskellige typer gamer-PC'er:

 • Lav-end gamer-PC: 300-400 watt
 • Mid-range gamer-PC: 400-500 watt
 • High-end gamer-PC: 500-700 watt eller mere

Hvor meget strøm bruger din gamer PC?

At kende strømforbruget på din PC kan hjælpe dig med at optimere energiforbruget og identificere de mest strømkrævende komponenter. Her er nogle metoder til at måle, hvor meget strøm din PC bruger:

1. Brug af en Wattmåler

En af de mest præcise metoder til at måle strømforbruget er at bruge en wattmåler. Disse enheder tilsluttes stikkontakten og giver en nøjagtig måling af, hvor meget strøm din PC bruger.

Trin til brug af en wattmåler:

 1. Køb en wattmåler: Du kan finde wattmålere online eller i elektronikbutikker. Populære mærker inkluderer Kill A Watt og Brennenstuhl.
 2. Tilslut wattmåleren: Tilslut wattmåleren til stikkontakten, og sæt derefter din PC's strømledning i wattmåleren.
 3. Tænd for PC'en: Tænd din PC og lad den køre som normalt.
 4. Læs af måleren: Wattmåleren vil vise, hvor mange watt din PC bruger i realtid. Du kan også få oplysninger om det samlede strømforbrug over tid.

2. Softwareværktøjer

Der findes også softwareværktøjer, der kan give dig en estimering af strømforbruget. Disse værktøjer er ikke lige så præcise som en wattmåler, men de kan give en god indikation.

Populære softwareværktøjer:

 1. HWMonitor: Dette værktøj overvåger forskellige sensorer i din PC og kan give estimater af strømforbruget.
 2. HWiNFO: Ligesom HWMonitor kan HWiNFO give detaljerede oplysninger om strømforbrug og andre systemparametre.
 3. MSI Afterburner: Specifikt til grafikkort, giver MSI Afterburner mulighed for at overvåge og justere strømforbruget af dit grafikkort.

3. Beregning Baseret på Komponenternes Specifikationer

Hvis du ikke har adgang til en wattmåler eller softwareværktøjer, kan du beregne en grov estimering af strømforbruget baseret på specifikationerne for dine PC-komponenter.

Trin til manuel beregning:

 1. Identificer komponenterne: Find strømforbruget (watt) for hver af dine PC-komponenter. De vigtigste komponenter at overveje er CPU, GPU, RAM, harddiske/SSD'er, bundkort og blæsere.
 2. Opsummer strømforbruget: Læg strømforbruget for alle komponenter sammen. Husk at inkludere en buffer til strømspidser og ekstra komponenter.

4. Online PSU Beregningsværktøjer

Der findes flere online PSU beregningsværktøjer, der kan hjælpe dig med at estimere strømforbruget baseret på dine specifikationer.

Populære online værktøjer:

 1. OuterVision Power Supply Calculator: Dette værktøj giver en detaljeret beregning baseret på dine specifikke komponenter.
 2. Cooler Master Power Supply Calculator: Et andet brugervenligt værktøj til at beregne det nødvendige strømforbrug.

Eksempel på Beregning

Lad os tage et eksempel på en typisk gamer-PC:

 • CPU: Intel Core i7-10700K - 125 watt
 • GPU: NVIDIA GeForce RTX 3080 - 320 watt
 • RAM: 16 GB DDR4 - 10 watt
 • SSD: 1 TB NVMe - 5 watt
 • Bundkort: ATX bundkort - 50 watt
 • Blæsere: 3 x 5 watt - 15 watt

Total: 125 + 320 + 10 + 5 + 50 + 15 = 525 watt

At finde ud af, hvor meget strøm din PC bruger, kan hjælpe dig med at træffe informerede beslutninger om strømoptimering og hardwareopgraderinger. Ved at bruge en wattmåler, softwareværktøjer eller online beregningsværktøjer kan du få en præcis eller estimeret måling af dit strømforbrug. Dette er afgørende for at sikre, at din strømforsyning er tilstrækkelig og for at optimere din PC's ydeevne og energieffektivitet.

Optimering af strømforbrug

Selvom en gamer-PC bruger mere strøm end en almindelig computer, er der flere måder at optimere strømforbruget på:

 1. Opgrader til energieffektive komponenter: Vælg hardware, der er designet til at være energieffektiv, såsom grafikkort og processorer med lavere TDP (Thermal Design Power).
 2. Brug strømstyringsindstillinger: Juster indstillingerne i dit operativsystem for at reducere strømforbruget, når computeren er i tomgang eller under let belastning.
 3. Rengør din PC regelmæssigt: Støv og snavs kan få komponenterne til at arbejde hårdere og bruge mere strøm. Rengør din PC for at sikre optimal luftstrøm og køling.Her kan du med fordel gøre brug af en PC Støvfjerner, der effektivt kan gøre din PC ren uden du skader din PC
 4. Overvåg og administrer strømforbruget: Brug softwareværktøjer til at overvåge strømforbruget og justere indstillinger efter behov.

Er det svært at gøre strømforbruget mindre?

Strømforbrug i forhold til elregningen

Det er også vigtigt at forstå, hvordan strømforbruget påvirker din elregning. Hvis vi antager, at din gamer-PC bruger i gennemsnit 500 watt og kører 4 timer om dagen, kan vi beregne det månedlige strømforbrug og omkostninger:

 • Dagligt forbrug: 500 watt * 4 timer = 2000 watt-timer eller 2 kWh
 • Månedligt forbrug: 2 kWh * 30 dage = 60 kWh

Hvis prisen pr. kWh er 2 DKK, vil din månedlige omkostning være:

 • 60 kWh * 2 DKK = 120 DKK

Nu ved du hvor meget strøm en gamer PC bruger!

En gamer-PC bruger mere strøm end en almindelig computer på grund af de kraftfulde komponenter, der kræves for at køre moderne spil og andre krævende applikationer. Ved at forstå strømforbruget og tage skridt til at optimere det, kan du reducere både din elregning og din miljøpåvirkning. Brug energieffektive komponenter, juster dine strømstyringsindstillinger, og hold din PC ren for at sikre, at den kører så effektivt som muligt.

Hvis du vil læse mere om, hvordan du kan optimere din gamer-PC's ydeevne og strømforbrug, så tjek vores andre artikler om emnet.

Leave a comment

All comments are moderated before being published